In afara de inregistrarea unei marci propriu-zise, trebuie inregistrate numeroase alte elemente reprezentative ale fiecarui brand in parte, pentru a se asigura coeziunea intre acestea si protejarea acestora din punct de vedere legislativ. Printre cele mai importante elemente pot fi considerate desenele si modelele industriale. Acestea reprezinta aspectul exterior al unui produs, in doua dimensiuni in cazul desenului, si in trei dimensiuni, in cazul modelului, care este produsul unei combinari dintre elemente precum cromatica, forma, textura, linii si contururi, dar si materiale specifice produsului in sine.
In conformitate cu Art. 9 din Legea Nr. 129/92 privind protectia desenelor si modelelor industriale “obiectul cererii poate fi inregistrat in masura in care constituie un desen sau un model industrial, in sensul Art. 2, este nou si are un caracter individual”.
Spre deosebire de inregistrarea unei marci, in cazul procesului de inregistrare a desenelor si modelelor industriale in Romania, trebuie luate in calcul cateva aspecte legislative definitorii. Printre acestea se numara urmatoarele:
La elaborarea reprezentarilor grafice va recomandam sa tineti seama de taxele aferente procedurii de publicare in BOPI sectiunea DMI conform Art.23 din Legea nr.129/1992 (pct.2, Anexa 5 din Legea nr.381 /2005), atat la alegerea variantei alb-negru sau color cat si, de asemenea, a suprafetei pe care o ocupa fiecare dintre reprezentarile grafice ale desenului/modelului industrial de protejat. Suprafata unitate - minima la taxarea procedurii de publicare - este un patrat cu latura de 6x6 cm., iar suprafata maxima admisa la publicare nu trebuie sa depaseasca 18x24 cm.
Titlul de protectie pentru un desen sau model este valabil pe o perioada de 10 ani si poate fi reinnoit pe inca 3 perioade succesive de cate 5 ani, cu conditia achitarii taxelor in cuantumul si la termenele legal stabilite.
Deoarece operatiunea de inregistrare a desenelor si modelelor industriale, precum in cazul marcii inregistrate, trebuie sa tina cont de toate normele in vigoare si sa treaca printr-un proces oficial, specific institutiilor abilitate, exista o procedura standard de inregistrare pe plan national care consta in urmatoarele etape:
Acestea sunt etapele esentiale care trebuie parcurse si pe care compania noastra online, protectie-marci.ro, o recomanda tuturor persoanelor fizice si juridice care doresc sa isi inregistreze desenul sau modelul industrial in Romania.
Inregistrarea internationala a desenelor si modelelor industriale este diferita de cea realizata pe plan national, insa compania noastra, protectie-marci.ro, va recomanda urmatoarele optiuni:
Pentru ca acest ultim pas implica notiunea de desen si model comunitar, trebuie enumerate si cele mai importante avantaje ale inregistrarii unei marci comunitare sau a unui desen sau model european in raport cu inregistrarea nationala:
Se poate remarca, astfel, importanta existentei unei companii precum protectie-marci.ro, care va poate ghida prin tot hatisul legislativ. Contacteaza protectie-marci.ro si afla detaliile care conteaza pentru viitoarea ta marca inregistrata!