Conceptul protectie-marci.ro a pornit de la necesitatea apararii drepturilor asupra marcilor inregistrate intr-un mod activ si eficient.
DE CE? Modificarea Legii Marcilor (10.05.2010), prin excluderea examinarii din Oficiu a anterioritatilor (marci identice/similare - examinarea pe motive relative) a transformat OSIM intr-un depozitar al marcilor. Nu mai exista astfel o minima garantie a protectiei inregistrarilor.
Daca, pana la modificarea Legii, monitorizarea marcilor inregistrate era o optiune a titularilor, acestia fiind asigurati o perioada de 10 ani (pana la reinnoire), dupa modificarea Legii Marcilor, monitorizarea a devenit o conditie primordiala, fara de care, toate demersurile pentru inregistrarea unei marci sunt inutile.
EXEMPLU: Am depus marca „OZ” la inregistrare si dupa finalizarea tuturor procedurilor am obtinut certificatul. Orice tert poate depune ulterior o marca identica („OZ”) la inregistrare pentru care va obtine certificat, daca nu se opune nimeni la inregistrare.
In cazul in care marca ar fi monitorizata (urmarirea zilnica/saptamanala a publicatiilor de specialitate - EUIPO-OSIM-WIPO)* o asemenea situatie ar fi exclusa. Imediat ce s-ar observa o marca depusa la inregistrare, identica sau similara cu marca dvs., ati fi informat, urmand a se lua masurile legale (notificari, opozitii, contestatii etc).
Scopul practic al conceptului consta in:
In lipsa monitorizarii, costurile pentru apararea drepturilor ar fi mult mai mari, deoarece odata cu inregistrarea unei marci ulterioare identice/similare cu a dvs. solutionarea revine instantei, procedura este de durata, iar eventualele prejudicii nu pot fi recuperate.
Aplicarea semnului de marca inregistrata ® este utilizata pentru a arata ca asupra acelei denumiri exista un drept exclusiv de exploatare. Aplicarea conceptului protectie-marci semnifica atat faptul ca marca este inregistrata cat si faptul ca marca in cauza este monitorizata.